Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τη συντήρηση των γεννητριών

Τα προληπτικά προγράμματα συντήρησης γεννητριών diesel παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη μεγιστοποίηση του χρόνου ζωής και της αξιοπιστίας της γεννήτριάς σας.

Για αυτό και στην Politech Power έχουμε σχεδιάσει πρωτοποριακά συμβόλαια συντήρησης Condition Based Maintenance, για την άψογη λειτουργία του εξοπλισμού σας.

             Η σημασία των προληπτικών ελέγχων

Τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτροδότησης εξυπηρετούν σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα με τεράστια επιτυχία, δυστυχώς όμως οι διακοπές ρεύματος είναι ένα συχνό φαινόμενο, που μπορεί να οφείλονται σε φυσικά φαινόμενα ή και αποτυχίες του εξοπλισμού.

Όπως είναι φυσικό, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές που μπορεί να επιφέρουν, ωστόσο μπορούμε να φροντίσουμε για τη συντήρηση και την καλή λειτουργία του εξοπλισμού μας μέσω προληπτικών ελέγχων.

Για αρχή, ας επιβεβαιώσουμε πως η γεννήτριά μας έχει φορτισμένες και καλές μπαταρίες που ελέγχονται συχνά. Το μόνο που μπορεί να εξασφαλίσει μια ελαττωματική μπαταρία είναι η κακή λειτουργία της γεννήτριας σε περίπτωση διακοπής.

Οι μεταχειρισμένες βιομηχανικές γεννήτριες σε λειτουργία αναμονής σας εξοικονομούν χρήματα!

Όταν πέφτει το ρεύμα σε μια αστική περιοχή σίγουρα είναι πρόβλημα. Όταν όμως η διακοπή ρεύματος επηρεάζει μεγάλες επιχειρήσεις και φορείς, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Από νοσοκομεία μέχρι κέντρα δεδομένων, οι συνέπειες μιας διακοπής μπορεί να είναι εξαιρετικά δαπανηρές και επικίνδυνες.
Αμερικανικές μελέτες δείχνουν πως οι οικονομικές απώλειες από μια διακοπή ρεύματος σε κέντρο δεδομένων ποικίλουν από 20.000 δολάρια μέχρι και 2.000.000 δολάρια αναλόγως.

Άλλες κρίσιμες για την οικονομία εγκαταστάσεις και καθοριστικής σημασίας για την ομαλή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, είναι αεροδρόμια, κυβερνητικά γραφεία, αστυνομικά τμήματα και πυροσβεστικοί σταθμοί.

Κάθε μία από αυτές τις εγκαταστάσεις είναι καλό να έχει μια μεταχειρισμένη βιομηχανική γεννήτρια για πιθανές διακοπές ρεύματος.

Στοιχεία δείχνουν ότι οι γεννήτριες που λειτουργούν με diesel παρέχουν την πιο αξιόπιστη μορφή ενέργειας σε περίπτωση ανάγκης για κάθε είδους επιχείρηση. Οι γεννήτριες εκτάκτου ανάγκης λειτουργούν συνήθως για περίπου 30.000 ώρες. Ωστόσο, το σύστημα πρέπει να «εξασκείται» και να συντηρείται συχνά για να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του μηχανήματος μακροπρόθεσμα.

Κάθε φορά που η γεννήτρια εκτάκτου ανάγκης αποτυγχάνει να ξεκινήσει ή να λειτουργήσει αποτελεσματικά, η ευθύνη πέφτει σε κάποιο ελαττωματικό πρόγραμμα συντήρησης.

Ας δούμε μια χρήσιμη λίστα της διαδικασίας συντήρησης που πρέπει να πραγματοποιείται συχνά σε κάθε εγκατάσταση. 

  1. Γενική επιθεώρηση
  2. Υπηρεσία λίπανσης
  3. Σέρβις συστήματος ψύξης
  4. Σέρβις συστήματος καυσίμου
  5. Συντήρηση και δοκιμή έναρξης μπαταρίας
  6. Τακτική άσκηση κινητήρα

1. Γενική επιθεώρηση

Οι χειριστές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση για μηχανικά προβλήματα που ενδέχεται να προκύψουν κατά τη λειτουργία. Ακολουθούν διάφορα συστήματα προς συντήρηση και συντήρηση σε τακτική βάση.

Σύστημα εξάτμισης: Θα πρέπει να επιθεωρείται ολόκληρο το σύστημα που περιλαμβάνει τον σιγαστήρα και τον σωλήνα εξάτμισης. Να ελέγχονται διαρροές στις συνδέσεις, τις φλάντζες και τις αρθρώσεις, ότι οι σωλήνες εξάτμισης δεν υπερθερμαίνουν τις γύρω περιοχές και το πλεόνασμα καπνού κατά την εκκίνηση της βιομηχανικής γεννήτριας.

Σύστημα καυσίμου: Θα πρέπει να επιθεωρείται ολόκληρο το σύστημα που περιλαμβάνει τις γραμμές τροφοδοσίας, τις γραμμές επιστροφής, τα φίλτρα και τα εξαρτήματα. Όπως επίσης ότι οι γραμμές δεν τρίβονται με στοιχεία που θα μπορούσαν να αποτύχουν αργότερα.

Κινητήρας: Θα πρέπει να ελέγχεται συχνά η στάθμη του υγρού, οι θερμοκρασίες ψυκτικού και η πίεση λαδιού. Αν ακούσετε τυχόν αλλαγές στον ήχο ή στην απόδοση του κινητήρα, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι χρειάζεται σέρβις ή επισκευή.

2. Έλεγχοι Λίπανσης

Ένας τεχνικός μεταχειρισμένης βιομηχανικής γεννήτριας θα ελέγξει τη στάθμη λαδιού κινητήρα όταν η γεννήτρια είναι απενεργοποιημένη. Η εκτέλεση αυτού του ελέγχου όταν ο κινητήρας είναι σβηστός επιτρέπει μια πιο ακριβή ανάγνωση.

Ο τεχνικός της γεννήτριας θα ακολουθήσει τις οδηγίες που παρέχονται από τις συστάσεις του κατασκευαστή του κινητήρα. Οι τεχνικοί μας στην Politech Power στις βιομηχανικές γεννήτριες θα ελέγξουν το λάδι και τα φίλτρα, απορρίπτοντας αργότερα άχρηστα υλικά φροντίζοντας πάντα το περιβάλλον.

3. Συντήρηση συστήματος ψύξης

Οι έμπειροι τεχνικοί μας θα ελέγξουν τα επίπεδα ψυκτικού υγρού κατά τις περιόδους διακοπής. Οι μεγάλες γεννήτριες diesel απαιτούν ένα ισορροπημένο μείγμα ψυκτικού από αντιψυκτικό, πρόσθετα και νερό. Φροντίζουμε να ακολουθούμε πάντα κατά γράμμα τις οδηγίες της κάθε εγκατάστασης.  Οι τεχνικοί μας επίσης θα επιθεωρήσουν το εξωτερικό του ψυγείου, αφαιρώντας τυχόν ακαθαρσίες και υλικά που μπορεί να προκαλέσουν απόφραξη.

4. Συντήρηση συστήματος καυσίμων

Το diesel μπορεί να μολυνθεί και να αλλοιωθεί με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την τακτική άσκηση της χρησιμοποιημένης γεννήτριας προκειμένου να εξαντληθεί οποιοδήποτε αποθηκευμένο καύσιμο προτού υποβαθμιστεί.

Οι τεχνικοί μας θα αποστραγγίσουν επίσης τα φίλτρα καυσίμου καθώς υδρατμοί συσσωρεύονται και συμπυκνώνονται στη δεξαμενή καυσίμου της γεννήτριας.

Εάν η βιομηχανική γεννήτρια βρίσκεται σε ζεστά κλίματα, η ανάπτυξη βακτηρίων στο καύσιμο μπορεί να είναι πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται τακτικές δοκιμές γεννήτριας και στίλβωση καυσίμου σε τέτοια κλίματα εάν το καύσιμο δεν χρησιμοποιείται κάθε τρεις έως έξι μήνες.

Η προληπτική συντήρηση της μεταχειρισμένης γεννήτριας θα πρέπει να περιλαμβάνει συνεχείς γενικές επιθεωρήσεις που περιλαμβάνουν έλεγχο του συστήματος εκκίνησης, του συστήματος καυσίμου, της στάθμης ψυκτικού υγρού και της στάθμης λαδιού.

5. Έλεγχος Μπαταρίας

Οι υποφορτισμένες μπαταρίες εκκίνησης είναι ένας κοινός λόγος για την αποτυχία οποιουδήποτε συστήματος τροφοδοσίας της γεννήτριας που χρησιμοποιείται σε κατάσταση αναμονής. Ακόμη και οι πλήρως φορτισμένες μπαταρίες υπόκεινται σε φθορά με την πάροδο του χρόνου και επομένως θα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε 24-36 μήνες.

6. Άσκηση Κινητήρα

Οι μεταχειρισμένες γεννήτριες σε αναμονή έκτακτης ανάγκης πρέπει να μπορούν να λειτουργούν από την ψυχρή εκκίνηση έως την πλήρη λειτουργία σε δευτερόλεπτα. Αυτό το γεγονός απαιτεί τακτικές ασκήσεις του κινητήρα για να διασφαλιστεί ότι το μηχάνημα θα λειτουργεί σωστά όταν χρειάζεται. Η τακτική άσκηση καταναλώνει παλιό καύσιμο που φθείρεται, αποτρέπει την οξείδωση των ηλεκτρικών εξαρτημάτων και βοηθά στη λίπανση όλων των εξαρτημάτων του κινητήρα. Οι τεχνικοί μας συνιστούν τη χρησιμοποιημένη γεννήτρια να ασκείται τουλάχιστον μία φορά το μήνα για περίοδο 30 λεπτών.

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε ανάγκη ή απορία που έχετε σχετικά με την εγκατάστασή σας και όλα τα προγράμματα συντήρησης που θα καλύψουν και τις δικές απαιτήσεις.

Η Politech Power, με έμπειρο τεχνικό προσωπικό και Πιστοποίηση ISO 9001:2015 για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών και συντηρήσεων σε ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη, θα εξασφαλίσει την άριστη ποιότητα για κάθε εργασία που θα αναλάβει και για τον δικό σας κρίσιμο εξοπλισμό.